Artroskopi (artroskopi, tenoskopi, bursoskopi)

Artroskopi på hästar, ett minimalt invasivt ingrepp som är mycket effektivt både diagnostiskt och behandlande utan att göra ett större kirurgiska ingrepp. Det ger en avgörande insikt och stor möjlighet till en återgång i sporten.Med hjälp av en liten kamera kan vår veterinärer undersöka och behandla skador i leder och sen-/senskidor. Dessa operationsmetoder hjälper till att diagnostisera och behandla leder-/senor och så som osteochondros (lösa benbitar), skador på senor, senskidor m.m. Det är en relativt skonsam och effektiv metod att se till så att din häst snart är tillbaka i toppform igen.Korrigering av benställning hos föl

Felvinklad extremiteter hos föl rättar inte alltid till sig av sig själv och då måste man ta hjälp av vår veterinär och ofta är operation nödvändigt för att hästen inte ska få problem i framtiden. Vår klinik är specialiserad på att korrigera detta. Under operationen justerar vi beninriktningen noggrant för att säkerställa korrekt benfunktion. Denna procedur är ofta avgörande för unga hästar med utvecklingsproblem eller skador. Vi bedömer och kommer sedan fram till den bästa proceduren för att din häst ska få de bästa förutsättningarna för sporten i framtiden.

Kolikkirurgi

Kolik, ett smärtsamt tillstånd som påverkar hästens matsmältningssystem, det kan vara livshotande. På kliniken utför vår veterinär alla typer av komplicerade kolikoperationer. Under operationen identifierar och åtgärdar vi det underliggande problemet som orsakar koliken så som tarmomvridning, blockerade tarmar osv. Ett tidigt ingripande kan vara livsavgörande för din häst. Observerar du tecken på kolik så som, svettningar, hög puls, matvägran, hästen vill bara rulla sig och helst inte stå lugnt ”KONTAKTA OMEDELBART VETERINÄR”.

Ögonoperationer

Ögonskador och ögonsjukdomar kan det vara nödvändigt att överväga ögonkirurgi. Vår klinik är specialiserad på dessa ingrepp för att rädda din häst syn och göra den smärtfri. Oavsett om det handlar om grå starr, glaucoma, hornhinnesår eller andra okulära tillstånd så kan vi hjälpa till. Ögonkirurgi för hästar kan innebära att man tar bort grå starr, behandlar infektioner eller reparerar olika typer av trauma i ögat. Tidig behandling är avgörande för att förhindra att tillståndet förvärras. Visar din häst tecken på ögonbesvär som överdrivet tårflöde, grumlighet eller obehag genom att knipa med ögat ska du inte vänta - kontakta oss direktr. Vi är fast beslutna att bevara din hästs värdefulla syn och säkerställa deras välbefinnande under många år framöver.


Laparoskopi

Laparoskopi är en modern veterinärmedicinsk teknik som erbjuder ett minimalt invasivt sätt att diagnostisera och behandla olika ff.a bukproblem hos hästar. Med små snitt och ett kamerautrustat instrument kan vår veterinär utforska hästens buk, bedöma organ och utföra kirurgiska ingrepp. Oavsett om det handlar om kolik, abdominal kryptokid, reproduktionsproblem så som granulosacell tumörer så förkortar laparoskopi återhämtningstiden, minimerar smärtan och lämnar minimala ärr. Det är ett mycket säkrare och bättre alternativ för din häst och den kommer fortare tillbaka till sporten.


Laserkirurgi

Laserkirurgi för hästar är ett avancerat ingrepp som vi utför här vid många olika sjukdomar och skador, det utnyttjar kraften i fokuserat ljus för exakt behandling. Det är en minimalt invasiv metod som används för att behandla olika tillstånd, allt från hudtumörer till andningsproblem. Med laserkirurgi kan vi minska smärtan, minimera blödningen och påskynda återhämtningen. Den fokuserade laserstrålen förseglar blodkärlen och steriliserar vävnaderna, vilket leder till ett mindre obehag för din häst. Ska din häst opereras ska du överväga fördelarna med laserkirurgi om det finns som alternativ.


Benkirurgi och sårskador

Traumatiska skador kan vara en utmaning både för dig och för din häst och som kan påverka hästens prestation i framtiden, om inte hästen kommer under kvalificerad vård omgående Det finns hopp och hjälp att få hos oss genom ortopedisk och traumakirurgi för hästar.
Ortopedisk kirurgi:
Ortopedisk kirurgi fokuserar på att korrigera muskuloskeletala skador hos hästar. Oavsett om det rör sig om en fraktur, ett led-och eller en mjukdelsskada finns vårt team av experter här för att ge den omfattande och direkta vård som behövs. Vi använder de senaste metoderna och den senaste tekniken för att diagnostisera och behandla dessa trauma effektivt.
Trauma kirurgi:
Traumatiska skador, som sår, skärsår eller olyckor, kan vara allvarliga och kräva omedelbar vård. Vår klinik är specialiserad på traumakirurgi, vilket säkerställer att din häst får snabb och skicklig behandling för att minimera skadorna och förhindra komplikationer. Vårt förhållningssätt: Vi strävar efter att de ska återfå sin styrka och rörlighet, så att de kan återgå till sitt ordinarie liv om de så handlar om en hobbyhäst eller sporthäst.
Luftvägsoperationer struppipning, lång mjuk gom

Visar din häst prestationsnedsättning och/eller låter mycket från andningen under träning kan den ha problem så som struppipning eller kanske lång mjuk gom m.m. Två av de vanligaste ingreppen är tie-back och tie-forward, vilka båda syftar till att förbättra luftflödet.

Tie-Back (Crico-aryo-pexi and ventriculocordectomy): Struppiparoperation öppnar den delvis blockerade luftvägen genom att fästa en del av arybrosket i en fast position, vilket gör det lättare för din häst att andas och få ner tillräckligt med syre i sina lungor för att kunna prestera.
Laryngeal Tie-Forward (LTF): Denna mycket avancerade metod används på hästar som lider av dorsal förskjutning av mjuka gommen (DDSP). Detta tillstånd gör att den mjuka gommen rör sig över epiglottis under träning och orsakar en obstruktion av luftvägarna. LTF-operationen flyttar struphuvudet längre uppåt för att förhindra att den mjuka gommen kan täcka det.


Tandoperationer

Tandextration, även känt som tandutdragning, kan vara är ett viktigt ingrepp för att upprätthålla din hästs munhälsa.

På vår klinik använder vår duktiga kirurg specialverktyg för att försiktigt avlägsna problematiska tänder med MTE-tekniken (Minimal Invasive Transbuccal Extraction), så att din häst kan äta ordentligt och äta utan smärta. Regelbunden tandvård är i övrigt avgörande för att förebygga problem som kan påverka din hästs allmänna välbefinnande.

Uppvisar din häst tecken på tandproblem så som svårigheter att äta, tuggar bussar eller beteendeförändringar ska du kontakta oss för en grundlig undersökning.

Kastration

Kastration, det kirurgiska borttagandet av en hästs testiklar, är ett vanligt ingrepp med flera fördelar. Det hjälper till att hantera beteende, minska aggression och förbättra fokus, vilket gör hästar mer träningsbara och samarbetsvilliga. Dessutom förhindrar kastrering oönskad avel och kan bidra till ett lugnare och mer lätthanterligt temperament. En kastrering ses oftast som en vanlig och säker procedur, men den medför många risker. Därför utför vi alla kastreringar under narkos och använder Dr. Bublitz's egenutvecklade kastreringsmetod för att minska eventuella komplikationer så mycket som möjligt även vid denna rutinoperation. Rådgör med vår erfarna veterinär för att diskutera tidpunkt, potentiella fördelar och eftervård specifikt för din häst. Vi finns här för att säkerställa en smidig process och förbättra din hästs allmänna hälsa och beteende genom kastrering.


Behandling av benfelställning hos föl

Felvinklade extremiteter, ett vanligt problem hos unga hästar, påverkar vidare tillväxt negativt. Vår behandling syftar till att korrigera dessa problem och säkerställa att din häst utvecklas korrekt. Genom en kombination av metoder, inklusive kontrollerad motion, hovslageri i samarbete med vår av Jordbruksverket godkända hovslagare (verkning och speciell skoning) och eventuellt kirurgi, arbetar vi för att gradvis återställa vinklarna. Behandlingsplanerna skräddarsys efter din hästs specifika behov. Tidiga insatser är avgörande, så ett tidigt besök hos oss är viktigt om du ser eller misstänker att din unghäst har en felaktig beställning. Det ger absolut de bästa förutsättningarna för ett lyckat slutresultat.

Fysiska behandlingar

Förbättra hästens välbefinnande med avancerade fysiska behandlingar Att ge din häst fysiska behandlingar som radiofrekvens, mjuk laser och stötvågsterapi kan förbättra dess allmänna hälsa och prestation betydligt. Behandling med radiofrekvens (RF): Radiofrekvensbehandling använder elektromagnetiska vågor för att stimulera vävnadsreparation, vilket gör den fördelaktig för problem som sen- eller ligamentskador. Denna icke-invasiva metod accelererar läkningen och minskar smärta och inflammation. Mjuk laserterapi: Mjuk laserterapi, eller lågnivålaserterapi, använder fokuserat ljus för att stimulera cellulär aktivitet och förbättra läkningen. Denna skonsamma behandling är effektiv för att hantera muskel- och skelettproblem, minska smärta och främja snabbare läkning. Stötvågsbehandling: Stötvågsterapi levererar akustiska vågor till utvalda områden, stimulerar blodflödet och förbättrar vävnadsreparationen. Denna icke-invasiva teknik är särskilt användbar vid tillstånd som artrit, tendinit och ömma muskler. Dessa avancerade fysiska behandlingar erbjuder din häst en icke-kirurgisk och läkemedelsfri metod för läkning och rehabilitering. Oavsett om din häst är en tävlingshäst eller en sällskapshäst kan det bidra till dess allmänna välbefinnande. Rådgör med vårt expertteam för att utforska de bästa fysiska behandlingsalternativen anpassade till din hästs specifika behov.

Gynekologi och fertilitetsbehandling

Stoets reproduktiva hälsa är avgörande för avelsframgång. Vi är specialiserade på gynekologiska behandlingar och fertilitetsbehandlingar för att säkerställa stoets fertilitet. Vi erbjuder allt från utvärdering av stoets reproduktionscykel till diagnos och behandling av eventuella fertilitetsproblem. Tjänsterna vi erbjuder är artificiell insemination, reproduktionsundersökningar och hormonbehandlingar för att förbättra stoets chanser att bli dräktigt. Planerar du att avla på ditt sto rekommenderar vi en tidig kontakt med oss innan säsongen sätter igång för att där kunna avgöra om stoet är klar för sin uppgift och vid behov kunna starta behandling så att hon är redo för sin uppgift.

Hjärtdiagnostik

Våra diagnostiska tjänster finns här för att ge klarhet i ev. problem med din hästs hjärta. Vi använder avancerade tekniker som ekokardiografi (ultraljudsbaserat medicinsk undersökning) för att bedöma din hästs hjärtfunktion och upptäcka oregelbundenheter och problem. Vanliga tecken på hjärtproblem hos hästar är prestationsnedsättning, oregelbundna hjärtslag eller oförklarlig hosta under träning. Tidig upptäckt genom hjärtdiagnostik är avgörande för behandling i rätt tid. Oavsett om din häst är en hobbyhäst eller en atlet inom sporten är ett säkerställande genom våra hjärtdiagnostiktjänster viktigt för ett fortsatt hälsosamt liv.

Inseminering

Insemination är en viktig process vid reproduktion av hästar och bidrar till att skapa framtida generationer av hästar. Oavsett om du avlar för sporten eller hobby, erbjuder vår klinik förstklassiga inseminationstjänster. På kliniken utför vi artificiell insemination. Artificiell insemination kan såklart förbättra avelsframgångarna, det är då du får möjlighet att välja den mest idealiska hingsten för ditt sto. Vårt erfarna team garanterar säker och effektiv insemination, vilket maximerar chanserna för en lyckad dräktighet. Funderar på att utöka din hästfamilj eller förbättra avelsresultaten kan du vara säker på att vi ger dig den expertis du behöver.

Internmedicinsk diagnos och behandling

Våra internmedicinska tjänster är inriktade på att upptäcka och behandla dolda hälsoproblem hos din häst. Vi använder en rad olika diagnostiska verktyg, t.ex. blodprover, bilddiagnostik och endoskopi, för att gå på djupet med vad som besvärar din häst. Från att hantera infektioner och metaboliska störningar till att ta itu med mag-tarmproblem och andningsbesvär erbjuder vårt team omfattande behandlingsplaner som skräddarsys för din hästs behov.. Upplever du oförklarlig viktminskning på din häst, beteendeförändringar eller allmän sjukdomskänsla kontaktar du oss för grundlig medicinsk utredning och vi ser till att din häst får bästa möjliga förutsättningar för att komma tillbaka till arbete.

Obstetrik och neonatalvård

Vår klinik är specialiserad på obstetrik och neonatologi för häst, vilket säkerställer den bästa starten för ditt föl. Vi ger expertvård under dräktigheten, erbjuder prenatala kontroller och övervakning av komplikationer. Under de kritiska ögonblicken vid födseln finns vårt erfarna team där för att hjälpa till. Vi fokuserar också på neonatalvård, där vi tar itu med problem som näringsbrist, svaghet eller infektioner hos nyfödda föl. Din avelsresa med ett friskt föl i slutänden är lika mycket vår resa som din.

Prestations behandling av sporthästar

Din sporthäst ska prestera på topp, det är lika mycket vårt focus och prioritet som din. Våra specialanpassade behandlingsplaner fokuserar på att optimera din hästs fysiska tillstånd och tar itu med problem som störningar i rörelseapparaten, hältor eller prestationsnedsättning. Med hjälp av våra avancerade terapier och behandlingar som främjar läkning, allt för att hålla din häst i toppform. Oavsett om du ägnar dig åt dressyr, fälttävlan, hoppning eller andra discipliner förstår vi de unika krav som just din häst ställs inför. Alla terapier och behandlingar sker med hänsyn till nationella och internationella dopingregler. Du kan lita på att vårt erfarna team gör allt för att behålla och även förbättra din hästs prestanda.

Tandbehandling

Tandhälsa är mycket avgörande hästars välbefinnande. Rutinmässig tandvård, inklusive raspning/slipning och korrigering av hästens tänder, hjälper till att förebygga problem som vassa hakar eller ojämnt slitage med skarpa tandåsar, som kan orsaka smärta och svårigheter att äta. Vår veterinär gör munundersökningar med ett digitalt fiberendoskop och använder sedan specialverktyg för att säkerställa att din hästs tänder är i toppskick. Regelbundna tandkontroller menar vi är avgörande för att förhindra allvarligare problem längre fram. Visar din häst på obehag när den äter eller svårigheter med bettet ska du absolut överväga att ta hästen till vår klinik för en grundlig undersökning med ev. påföljande behandling.

Autobiologics

Autologous Conditioned Plasma (ACP) är en avancerad behandlingsmetod som utnyttjar din hästs egen läkande kraft. Vi samlar in ett prov från din hästs blod, bearbetar det för att koncentrera tillväxtfaktorer och injicerar det sedan i det område som din häst har problem med, vilket främjar vävnadsreparation och även minskar inflammationer. ACP är ett säkert och naturligt sätt att behandla skador i rörelseapparaten, t.ex. skador i senor eller ligament, och att förbättra ledernas återhämtning efter olika former av skador.. Det är en effektiv lösning som kan hjälpa din häst att återhämta sig snabbare och återgå till arbete.

Luftvägsbehandling

Problem i de övre luftvägarna är ett problem som oftast hämmar hästen i sitt arbete. Vi har olika behandlingar för de övre luftvägarna vilka är utformade för att hantera tillstånd som obstruktioner i luftvägarna, larynxförlamning eller olika typer av inflammation. Behandlingarna är allt från läkemedel till kirurgiska ingrepp, allt för att din häst ska komma tillbaka till arbete. Missljud från andningen vid träning/ridning, hosta, onormalt näsflöde och nedsatt prestation kan vara en röd flagga för att hästen behöver komma till oss för en grundlig undersökning av luftvägarna.

Endoskopi

Olika endoskopiska undersökningar ger värdefulla insikter om din hästs inre hälsa. Med en utrustning kan vi föra ner en kamera för att undersöka hästens luftvägar, matstrupe och magsäck utan invasiv kirurgi. Denna speciella undersökning hjälper till att diagnostisera sjukdomar i luftvägarna, magsår med mera. Visar din häst tecken på obehag vid t.ex sadling, oförklarlig viktminskning, tandgnissling eller kanske minskad aptit, hosta, näsflöde, missljud vid ansträngning kan en endoskopisk undersökning ge svar. Tidig upptäckt genom endoskopi möjliggör behandling i rätt tid, vilket säkerställer din hästs välbefinnande. Toppmodern utrustning för alla former av endoskopi finns här på kliniken.

Ögonundersökning

Väldigt viktigt att omgående undersöka, när din häst uppvisar problem ögonen. Obehandlad ögonskador och sjukdomar kan snabbt leda till omfattande problem. Vår veterinär använder specialiserade instrument och tekniker för att bedöma och ställa diagnos, oavsett om det gäller traumatiska skador eller sjukdom. Vanliga symptom är att hästen kniper med ögat, överdriven tårbildning, grumlighet eller gråa/vita fläckar i ögat. Tidig upptäckt genom ögonundersökningar hos oss ger möjlighet till snabba insatser och större chans till ett bra resultat. Bortse inte från din hästs ögon som är så viktiga.

Besiktning inför köp/försäljning/försäkring

Köpa och sälja häst kräver grundlig klinisk besiktning. Denna utvärdering, som utförs av vår erfarna veterinär, bedömer hästens hälsa, sundhet och lämplighet för just dina behov. Vi undersöker hästens fysiska hälsotillstånd och går igenom dess sjukdomshistoria (om den är känd). Övriga diagnostiska tester, t.ex. röntgen, ultraljud eller blodprov, kan ingå för att upptäcka dolda problem. Ofta görs internationella köpundersökningar för hästar som ska resa över hela världen på vår klinik, eftersom vårt team är erfaret och har erfarenhet av de omgivande processerna. Vi är också ett diagnostiskt centrum för den hannoveraner auktionen och hjälper till att utvärdera de utvalda hästarna. Oavsett om du är en erfaren hästägare eller ska köpa din första häst kan du lita på vår expertis för att säkerställa en grundlig och smidig genomgång av hästens hälsotillstånd.

Hältutredning

Hältor är ett gissel för både häst och dess ägare. Vår veterinär använder en kombination av visuell bedömning, böjprov och andra röelsetester samt även diagnostiska verktyg som röntgen eller ultraljud för att identifiera problem i hästens extremiteter. Tidig upptäckt och exakt diagnos är nyckeln till effektiv behandling och en snabbare återgång till arbete. Vi är fast beslutna att få din häst tillbaka på banan, snabbt och effektivt.

Ultraljudsundersökning

Medicinsk ultraljudsundersökning är ett värdefullt verktyg för att bedöma din hästs inre hälsa utan invasiva ingrepp. Med hjälp av högfrekventa ljudvågor skapar vår veterinär detaljerade bilder av organ och vävnader, vilket underlättar diagnostiken av många olika tillstånd. Denna icke-invasiva teknik används ofta för att undersöka reproduktionshälsan, upptäcka skador och bedöma inre organ som hjärta och lever samt för att diagnostisera skador på senor och ligament.

Röntgen

Röntgen är ett av de grundläggande diagnostiska verktygen som finns inom hästsjukvården. Utvärdering av hästens skelett och mjukdelsvävnad är en viktig del i många av vår veterinärs undersökningar, allt ifrån hältundersökningar, tand och käkundersökningar, besiktningar till ett verktyg under operation. Vi erbjuder även kontraströntgen, där ett kontrastmedel injiceras i det område som är av intresse och ger en bild av de interna strukturerna. Detta ger en ännu bättre diagnos. Lita på att vår expertis inom röntgen av hästar ger korrekta diagnoser, vägleder effektiv behandling och säkerställer din hästs hälsa och komfort.

Sporthästdiagnostik

Optimera sporthästars prestation är avgörande och ett vanligt inslag på vår klinik. Prestationsdiagnostiken hos oss är utformad för just detta. Vi använder en kombination av avancerade tekniker och utvärderingar för att bedöma din hästs fysiska tillstånd, kondition och potentiella begränsningar. Vårt mål är att upptäcka eventuella faktorer som påverkar prestationen, t.ex. muskuloskeletala problem, hälta eller konditionsnivåer. Med denna information kan vi skräddarsy tränings-, konditions- och behandlingsplaner för att förbättra din hästs prestation och välbefinnande. Oavsett om du ägnar dig åt dressyr, hoppning eller någon annan ridsportdisciplin är våra diagnostiska tjänster ett värdefullt verktyg för att säkerställa att din häst når sin fulla atletiska potential inom sporten och samtidigt som den bibehåller sin hälsa och livslängd.

Vet-Check

En vet-check är ett viktigt steg för att säkerställa din hästs välbefinnande. Denna omfattande undersökning bedömer din hästs allmänna hälsa och identifierar potentiella problem tidigt. Från en grundlig fysisk undersökning till utvärdering av vitala tecken, tandhälsa och rörelsen ger en vet-check en fullständig hälsobild. Regelbundna vet-checks är viktiga för förebyggande vård och möjliggör tidig upptäckt av sjukdom eller besvär. Prioritera din hästs hälsa och livslängd - boka en veterinärkontroll idag och dra nytta av expertinsikter och personliga rekommendationer för optimal vård av din hästkompis.

Klinisk Kemi och Hematologi

Förståelsen för din hästs hälsa börjar med en fullständig blodanalys och en omfattande metabolisk panel. Klinisk Hematologi (fullständig blodanalys) ger en översikt över hästens allmänna hälsa och hjälper till att identifiera problem så som infektioner. Klinisk Kemi går djupare och undersöker specifika markörer som enzymer och elektrolyter för att bedöma organens funktion och upptäcka potentiella sjukdomar. Regelbundna blodprov gör vi ofta och gör att vi kan upptäcka problem tidigt, vilket säkerställer behandling i rätt tid och ett aktivt och friskare liv för din häst. Blodprov är ett viktigt diagnostiskt verktyg för både din häst och vår veterinär vid undersökningar av t.ex. prestationsnedsättningar, hud och matsmältningproblem och nedsatt allmäntillstånd. Även om du bara vill övervaka din hästs hälsa och hålla focus på fortsatt prestation och välmående kan vi hjälpa dig med detta. För alla andra typer av blodprover samarbetar vi med två labb i Tyskland, Labor Böse och Laboklin.